تاثیر رنگ شدگی، خوردگی و.. بر افت قیمت ماشین چقدر است؟
هنگام خرید و فروش ماشین دست دوم، موضوع بررسی افت قیمت خودرو از اهمیت ویژهای برخوردار است. افت قیمت خودرو به معنای کاهش ارزش آن نسبت به قیمت اولیهاش است که میتواند تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله وضعیت بدنه، سلامت فنی و سابقه تصادفات باشد. بهعنوان مثال، اگر شما خودروی شاسی خورده داشته باشید یا بخشهایی از آن مانند کاپوت تعویض شده باشد، این موارد مستقیماً بر کاهش قیمت خودرو تأثیر خواهند گذاشت.
اما این افت قیمت چگونه محاسبه میشود؟ تعویض کدام قطعات تاثیر بیشتری در افت قیمت دارد؟ صافکاری و رنگشدگی کدام قطعه باعث افت قیمت بالا میشود؟ آیا تصادفات جزئی نیز میتوانند قیمت خودرو را پایین بیاورند؟ در این مقاله، به بررسی دقیق عواملی میپردازیم که بر افت قیمت خودرو تأثیر میگذارند و به سوالات شما درباره تأثیر تعویض و تعمیر قطعاتی مانند کاپوت، شاسی، کف صندوق، گلگیر، درب خودرو و … پاسخ خواهیم داد.
افت قیمت خودرو را چگونه حساب کنیم؟
در حال حاضر، هیچ دستورالعمل رسمی یا آییننامهای برای محاسبه افت قیمت خودرو در زمان خرید و فروش وجود ندارد. هرچند بیمه مرکزی جدولی برای تعیین خسارت افت قیمت خودرو و جبران آن توسط بیمه شخص ثالث منتشر کرده است، اما معیار محاسبه افت قیمت خودرو زمان خرید و فروش فعلا عرف موجود در بازار خودرو است. با این حال، برای ارزیابی رسمی افت قیمت خودرو باید کارشناسی خودرو توسط کارشناسان رسمی انجام شود. هنگام کارشناسی خودرو عوامل زیر بسیار اهمیت دارند:
- سال ساخت خودرو
- نوع خودرو (داخلی یا وارداتی)
- محل آسیب و شدت آن
برای مثال، آسیب به بخشهایی از خودرو که ساختار اصلی آن را تحت تأثیر قرار میدهند (مانند شاسی، سقف یا ستونها) افت قیمت بیشتری را در پی خواهد داشت.
افت قیمت تعویض کاپوت
کاپوت یکی از قطعاتی است که در بسیاری از تصادفات بیشترین آسیب را متحمل میشود. در صورتی که کاپوت نیاز به تعویض داشته باشد، افت قیمت تعویض کاپوت معمولاً بین ۴ تا ۵ درصد برآورد میشود، اما اگر آسیب وارد شده به کاپوت در حدی باشد که با صافکاری بدون نیاز به رنگکاری قابل ترمیم باشد، افت قیمتی برای خودرو در نظر گرفته نمیشود.
افت قیمت خوردگی کف صندوق
بعد از کاپوت، بیشترین آسیب در تصادفات مربوط به کف صندوق است. در صورتی که خودرویی از عقب با سرعت به خودروی شما برخورد کند، ممکن است خودروی شما دچار افت قیمت شود. افت قیمت کف صندوق معمولاً حدود ۴ تا ۵ درصد ارزش خودرو برآورد میشود. این میزان بسته به شدت آسیب، نوع خودرو، و شرایط بازار میتواند متفاوت باشد.
افت قیمت ماشین اتاق تعویض
تعویض اتاق خودرو به معنای جایگزینی کامل کابین خودرو است. این اقدام معمولاً در شرایطی انجام میشود که خودرو دچار تصادف شدید شده یا ضربهای سنگین به بدنه آن وارد شده باشد. زمانی که آسیب وارده به بدنه به حدی باشد که ترمیم آن امکانپذیر نباشد یا پس از ترمیم، ایمنی خودرو به شکل قابل قبولی بازنگردد، تعویض اتاق بهعنوان یک راهحل ضروری در نظر گرفته میشود. میزان افت قیمت ماشین اتاق تعویض حدود ۴۰ درصد است.
افت قیمت خودرو شاسی خورده
تصادفات سنگین معمولاً به قطعات اصلی مانند شاسی آسیب وارد کرده و باعث افت قیمت خودرو میشوند. تعویض شاسی یا سینی بغل شاسی میتواند ارزش خودرو را حدود ۷ تا ۱۰ درصد کاهش دهد. برای تعیین دقیق افت قیمت ناشی از ترک شاسی، تنها راهکار، کارشناسی تخصصی خودرو است. این نوع آسیبها علاوه بر هزینههای بالای تعمیر، باعث کاهش تمایل خریداران به خرید چنین خودروهایی میشوند.
افت قیمت تعویض گلگیر
تعویض گلگیر افت قیمت ۳ تا ۴ درصدی برای خودرو به همراه دارد. همچنین باید توجه داشته باشید، گلگیر ماشین جزء رنگ حساب نمیشود. گلگیر یکی از اجزای بدنه خودرو است که از فلز یا پلاستیک ساخته میشود. وظیفه اصلی این قطعه، محافظت از بدنه خودرو در برابر آسیبهای ناشی از برخورد سنگریزهها، گلولای و دیگر اجسام خارجی هنگام حرکت خودرو است.
افت قیمت تعویض درب خودرو
تعویض درب خودرو معمولاً با افت قیمت همراه است، حتی اگر این کار با دقت و استفاده از قطعات باکیفیت انجام شود. افت قیمت تعویض در خودرو بهطور متوسط حدود ۴ تا ۵ درصد است.
در مواردی که آسیب وارد شده به درب خودرو شدید نیست، صافکاری بهعنوان گزینهای مناسبتر مطرح میشود. با این حال، در صورتی که آسیب قابل ترمیم نباشد تعویض درب خودرو با وجود افت قیمت ماشین تنها راه است.
رنگ شدگی سپر افت قیمت دارد؟
ایا تعویض سپر ماشین جزء رنگ حساب میشود؟ در پاسخ باید گفت رنگ کردن سپر خودرو جزء رنگ محسوب نمیشود و برخلاف تصور بسیاری، رنگ شدگی یا تعویض سپر هیچ افت قیمتی برای خودرو به همراه ندارد.
جدول افت قیمت قطعات بدنه خودرو در سال ۱۴۰۳
جدول زیر افت قیمت خودرو در صورت تعویض قطعات در سال ۱۴۰۳ را نشان میدهد:
رنگ شدگی ماشین چه تاثیری در افت قیمت دارد؟
یکی از مهمترین دلایل افت قیمت خودرو، رنگشدگی بخشهای مختلف آن است. به خصوص اگر بخشهایی مانند شاسی، سقف، ستونها یا کاپوت دچار رنگشدگی شده باشند، این موضوع به طور قابل توجهی ارزش خودرو را کاهش میدهد. در زمان خرید و فروش خودرو، بررسی دقیق رنگشدگی بدنه توسط کارشناس ضروری است.
معمولا میزان افت قیمت ماشین رنگ شده یک درصد کمتر از افت قیمت تعویض قطعه خودرو است. برای نمونه افت قیمت تعویض کاپوت ۴ تا ۵ درصد است، اما افت قیمت رنگشدگی کاپوت ۳ تا ۴ درصد است. افت قیمت به دلیل رنگشدگی بخشهای مختلف خودرو طبق جدول زیر محاسبه میشود:
نکات مهم درباره افت قیمت رنگ شدگی خودرو
- لکههای رنگ، هرچه بیشتر روی خودرو مشاهده شود، افت قیمت ماشین بیشتر میشود. برای تعیین دقیق میزان افت قیمت به دلیل آبرنگ شدن خودرو، لازم است عوامل مختلفی از جمله سال تولید خودرو، تعداد قطعاتی که رنگ شدهاند و میزان مساحت بخش آبرنگشده در نظر گرفته شوند. با این حال، بهصورت تقریبی میتوان میزان افت قیمت را بین ۱ تا ۳ درصد برآورد کرد.
- رنگ مجدد کارخانه افت قیمت دارد؟ خودروهایی که بهصورت کارخانهای مجدداً رنگآمیزی شدهاند، معمولاً در بازار افت قیمتی تجربه نمیکنند.
- در صورت شدید بودن تصادف، افت قیمت خودروهای تمامرنگ بین ۲۰ تا ۳۰ درصد خواهد بود. برای محاسبه افت قیمت دقیق ماشین دور رنگ نیز باید کارشناسی خودرو انجام شود.
- افت قیمت خودروهای تمامرنگ معمولاً بین ۲۰ تا ۳۰ درصد ارزش خودرو برآورد میشود، که این میزان به عواملی مانند شدت تصادف، نوع خودرو و سال ساخت آن بستگی دارد.
- قلمگیری خودرو معمولاً تاثیری بر افت قیمت ندارد، زیرا برای ترمیم خط و خشهای سطحی و بهبود ظاهر بدنه استفاده میشود. اگر این کار بهصورت حرفهای انجام شود و قابل تشخیص نباشد، افت قیمت خط و خش محاسبه نمیشود.
افت قیمت ماشین صفر چقدر است؟
برای ماشین صفر از عنوان ماشین بیرنگ هم استفاده میکنند. خودروی صفر در صورت تصادف، افت قیمت قابل توجهی دارند. در صورتی که خودروی صفر دچار تصادف شود، افت قیمت بیشتری نسبت به خودروهای کارکرده مشابه خواهد داشت. افت قیمت خودرو بدون گارانتی، در صورتی که کارکرد کمی داشته باشد، تقریبا در حد ماشین صفر است.
عوامل تأثیرگذار بر افت قیمت خودرو
- محبوبیت در بازار: خودروهایی که در بازار از استقبال عمومی بیشتری برخوردارند، معمولاً افت قیمت کمتری در سالهای اولیه دارند.
- تقاضای کم در بازار دستدوم: خودروهایی که طرفداران کمتری دارند (مانند برخی مدلهای چینی)، افت قیمت بیشتری را، خصوصاً در سال اول، تجربه میکنند.
- شرکت سازنده و کیفیت: خودروهای تولیدشده توسط شرکتهای معتبر، به دلیل اعتماد بیشتر خریداران، معمولاً ارزش خود را بهتر حفظ میکنند.
عوامل افت قیمت خودرو
به جز تصادفات، موارد دیگری نیز وجود دارند که میتوانند منجر به افت قیمت خودرو شوند. عوامل زیر در کاهش قیمت ماشین تاثیرگذار هستند:
- سن خودرو
- سلامت فنی خودرو
- مسافت پیموده شده
- آپشنهای فابریک یا کارخانهای و آپشنهای اضافی
- تصادفی بودن خودرو و قابل تعمیر نبودن
- رنگ شدگی خودرو
- رنگ خودرو
- شرایط داخلی کابین
- مدل خودرو
در ادامه بحث هر یک از این عوامل را مورد بررسی قرار میدهیم.
۱- سن خودرو
افت قیمت ماشین به ازای هر سال بیشتر میشود، البته مدل و برند اتومبیل هنگام فروش هم مهم است. از یک سالگی خودرو به بعد میزان افت قیمت، متفاوت میشود. مثلاً برای خودرویی که طرفدار زیادی دارد، چه برای مدل صفرش چه مدل کارکرده آن، افت قیمت سالانه در سالهای اول خیلی زیاد نیست. در مقابل، خودروهایی که طرفدار زیادی ندارند، در سالهای اولیه پس از تولید، میزان افت قیمتشان بیشتر است. در صورتیکه یک سال از تولید خودرو گذشته باشد، قیمت آن نسبت به مدل صفر حدود ۱۲ درصد کاهش پیدا میکند. اتومبیل در سالهای دوم، سوم و چهارم به ترتیب ۱۸، ۲۱ و ۲۷ درصد، افت قیمت خواهد داشت. از سال پنجم به بعد افت قیمت خیلی چشمگیر نیست.
۲- سلامت فنی خودرو
یکی از عواملی که روی محاسبه افت قیمت خودرو تأثیر بهسزایی دارد، سلامت فنی آن است. عواملی مانند: سوختن واشر سرسیلندر، روغنسوزی، سر و صدای موتور، موتور معیوب، نقص فنی در جعبه دنده و … باعث میشوند که قیمت خودرو کاهش پیدا کند. کسی از خودروی دست دوم انتظار خودروی صفر ندارد؛ ولی بعد از خرید ماشین دست دوم نباید مدام در مسیر رفت و آمد به تعمیرگاه باشد.
۳- مسافت پیموده شده
به طور میانگین در کشور ما هر خودرو، سالانه حدود ۲۰ هزار کیلومتر، طی میکند. خودرویی که سالانه بیش از بیستهزار کیلومتر طی کند، افت قیمت بیشتری نسبت به خودرویی که کمتر از این مقدار در سال پیمودهاست دارد؛ چون استهلاک بیشتری داشته است. البته برخی افراد با دستکاری کیلومترشمار سعی کردهاند که قیمت خودروی خود را بالاتر ببرند؛ هر چند که به صورت دقیق ممکن است متوجه این موضوع نشوید؛ ولی گاهی از روی کهنگی روکش صندلیها، فرمان و … میتوانید حدسهایی در این مورد بزنید.
4- آپشنهای فابریک یا کارخانهای و آپشنهای اضافی
نقص در آپشنهایی که کارخانه در هنگام تولید روی خودرو گذاشته است، باعث افت قیمت آن میشود. از طرفی، آپشنهایی هم که مالکان به خودرو اضافه کردهاند تاثیر مثبت روی قیمت خودرو دارد. البته این نکته را در نظر داشته باشید که میزان افت قیمت خودرو به دلیل نبود آپشنهای کارخانهای بیشتر از میزان افزایش قیمت به دلیل آپشنهای اضافی است.
۵- تصادفی بودن خودرو و قابل تعمیر نبودن
قطعا خودروی تصادفی قیمت پایینتری نسبت به خودروهای هم رده خود دارد. علاوه بر این، شدت تصادف هم میزان افت قیمت را بسیار تحت تأثیر قرار میدهد. خودرویی که سقف آن دچار آسیب شده است، افت قیمت شدیدی دارد. بعضی خودروهای تصادفی، اصلاً ارزش خرید و تعمیر را ندارند و اوراقی محسوب میشوند. برخی خودروها هم به قدری در تصادف آسیب میبینند که بهتر است عطایشان را به لقایشان بخشید. چرا که هزینه تعمیرشان بسیار بالاست.
۶- شرایط داخلی کابین
شاید این مورد به اندازه مواردی مانند سن خودرو و تصادفی بودن آن در کاهش افت قیمت ماشین دست دوم تاثیر نداشته باشد؛ ولی بیتاثیر هم نیست. غیر از ظاهر خارجی ماشین که بسیار مهم است؛ تمیز بودن داخل کابین، سالم بودن قطعات داخلی ماشین، وضعیت کفپوشها، روکش صندلیها و حتی بوی داخل کابین هم میتواند، روی نظر خریدار تاثیر داشته باشد.
۷- مدل ماشین
تاثیر مدل ماشین برای افت قیمت خودرو با ورود مدلهای جدید بیشتر میشود. مدلهای قدیمیتر جذابیت خود را از دست میدهند. به همین دلیل، خودروهایی که مدت زمان بیشتری از عرضهشان گذشته باشد، افت قیمت بیشتری را تجربه میکنند.
طراحی خودرو نیز نقش مهمی در ارزشگذاری آن دارد. اگر یک مدل جدید طراحی جذابتر و مدرنتری داشته باشد، مدلهای قدیمیتر، حتی اگر از نظر فنی سالم باشند، به دلیل ظاهر قدیمیتر ارزش کمتری خواهند داشت.
۸- رنگشدگی خودرو
رنگشدگی بخشهای مختلف خودرو هم کم و بیش از قیمت آن میکاهد و قاعدتا افت قیمت ماشین بدون رنگ کمتر است. رنگشدگی بعضی از بخشها مانند: شاسی، سقف، ستونها، کاپوت و … قیمت خودرو را دچار شیب کاهشی شدیدی میکنند. این رنگ شدگی باید به دقت بررسی شود. خودروی تصادفی حتی اگر تعمیر و یا رنگ شود باز هم افت قیمت خواهد داشت.
۹- رنگ خودرو
رنگ کارخانهای برای دوام و زیبایی طراحی شده است. رنگآمیزی مجدد ممکن است به اندازه رنگ اصلی بادوام یا زیبا نباشد و ارزش فروش خودرو را کم کند. البته در بعضی کشورها، رنگآمیزی مجدد، بهخصوص اگر رنگ اصلی آسیبدیده باشد، نه تنها باعث افت قیمت نمیشود، بلکه ارزش خودرو را هم بالا میبرد.
رنگهای خاص یا غیرمعمول ممکن است باعث افت قیمت شوند، زیرا خریداران کمتری به آنها علاقهمند هستند. رنگهایی مانند سفید، مشکی، نقرهای و خاکستری معمولاً جزء رنگهای محبوب و پرطرفدار هستند و به دلیل مقبولیت عمومی در زمان فروش به عنوان خودروی دست دوم، افت قیمت کمتری را تجربه میکنند.
رنگهایی مثل زرد، سبز، بنفش یا رنگهای سفارشی، اگرچه ممکن است زیبا و خاص به نظر برسند، اما بازار خرید و فروش محدودی دارند. به همین دلیل، خودروهایی با این رنگها ممکن است در زمان فروش افت قیمت بیشتری داشته باشند. البته این موارد همیشه قطعی نیستند و ممکن است استثنائاتی هم وجود داشته باشد.
چگونه از افت قیمت خودرو جلوگیری کنیم؟
به طور کلی هر خودرویی با گذشت زمان به دلیل گذشت سال تولید و میزان کارکرد دچار افت قیمت خواهد شد؛ اما مهمترین نکته این است که هنگام معامله خودرو، بدنه و کابین خودرو سالم باشد.
از این رو میتوان برای سالم نگه داشتن بدنه یا داخل کابین، خودرو را زیر نور مستقیم آفتاب پارک نکرد. برای جلوگیری از تاثیر آفتاب سوختگی بر قیمت ماشین بهتر است از پارکینگهای سقفدار استفاده شود. حتی اگر محل پارک خودروی شما در محلی زیر درختان است، در صورت رویت فضله پرندهها یا شیره درختان بلافاصله برای پاکسازی آن اقدام کنید.
به طور کلی نحوه نگهداری ماشین برای اینکه از افت قیمت جلوگیری کنیم روشهای گوناگونی دارد که عبارتند از:
- تعویض روغن و آب ماشین در زمان مشخص
- تعویض فیلترهای ماشین سر وقت
- رعایت مقررات راهنمایی رانندگی برای جلوگیری از تصادف
بیمه شخص ثالث؛ راهکاری مقرونبهصرفه برای جبران خسارت افت قیمت
مهمترین راه برای جلوگیری از افت قیمت خودرو، دقت در رانندگی برای جلوگیری از تصادف است. هرچند گاهی ممکن است راننده دیگری مقصر تصادف باشد. برای همین خرید بیمه شخص ثالث میتواند در کاهش ضرر مالی ناشی از تصادفات تاثیر بسزایی داشته باشد. خوشبختانه بر اساس قانون جدید افت قیمت خودرو، خسارت افت قیمت خودرو توسط بیمه پرداخت میشود. شاید نتوان جلوی افت قیمت خودرو در تصادفات را گرفت، اما بیمه شخص ثالث باعث میشود ضرر مالی کمتری کنید و با آرامش خاطر رانندگی کنید.