اجرای قانون جبران افت قیمت خودرو با بیمه شخص ثالث از دی ۱۴۰۳

از ابتدای دی ۱۴۰۳، خسارت افت قیمت خودرو توسط بیمه شخص ثالث جبران می‌شود.  به گفته معاون مرکز مدیریت ریسک و تدوین مقررات بیمه مرکزی، پرداخت خسارت افت قیمت تا سقف ۲۰ درصد ارزش خودرو صورت می‌گیرد. خودروهای سواری و ون‌های مسافری که کمتر از ۱۰ سال از تولید آن‌ها گذشته باشد، مشمول این قانون می‌شوند.

این دستورالعمل توسط بیمه مرکزی و با همکاری پلیس راهنمایی و رانندگی، مرکز وکلا و کارشناسان حقوقی دادگستری تدوین شده است. در ویدئوی زیر، بهروز بستگانی، معاون مرکز تدوین مقررات بیمه مرکزی، فرایند پرداخت خسارت خودرو توسط بیمه را به صورت جامع توضیح داده است.

با قانون جدید افت قیمت خودرو، بیمه شخص ثالث گران نخواهد شد

با تصویب قانون جدید افت قیمت خودرو، بسیاری از افراد نگران افزایش هزینه‌های بیمه شخص ثالث بودند. اما به گفته رئیس کل بیمه مرکزی، قیمت بیمه شخص ثالث پس از اجرایی شدن قانون افت قیمت خودرو، هیچ تغییری نخواهد کرد.

قانون جدید جبران افت قیمت خودرو ابتدا در خردادماه ۱۴۰۳ با پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی توسط هیئت وزیران اصلاح شد و سپس در جلسه ۵ آبان ۱۴۰۳ توسط شورای بیمه به تصویب رسید. در این اصلاحیه، جزییات طرح جبران افت قیمت به ماده ۷ آیین‌نامه اجرایی ماده ۳۰ قانون بیمه اجباری اضافه شده است.

جزئیات دستورالعمل پرداخت خسارت افت قیمت توسط بیمه شخص ثالث

بر اساس این دستورالعمل، خسارت افت قیمت با توجه به شدت، نوع آسیب وارده و سن آن محاسبه خواهد شد. همچنین سقف رقم پرداخت افت قیمت، معادل‌گران ترین خودرو متعارف است. برای پرداخت افت قیمت خودروهای ارزان‌تر، نظر مؤسسه بیمه، ارزیاب مستقل خسارت بیمه‌ای و کارشناسان رسمی دادگستری و قوه قضائیه ملاک است.

میزان کسرِ قیمت وسایل نقلیه با توجه به شاخص‌های ارزش وسیله نقلیه، ضریب سن و ضریب تصادف از فرمول زیر محاسبه می‌شود:

  400 / (ضریب سن × ضریب تصادف × ارزش وسیله نقلیه) = کسر قیمت 

در جدول‌های زیر ضریب تصادف بر حسب شدت تصادف و سال تولید خودرو آمده است:

جدول ضریب تصادف برای محاسبه افت قیمت خودرو
جدول ضریب سن برای محاسبه افت قیمت خودرو

پیش‌تر، امکان جبران افت قیمت در صورت شکایت از طریق شورای حل اختلاف یا داشتن پوشش اضافی بیمه بدنه امکان‌پذیر بود. به همین دلیل، بسیاری از دارندگان این بیمه، به اشتباه تصور می‌کردند که بیمه بدنه به طور خودکار، افت قیمت خودرو را نیز جبران می‌کند.

کدام بخش‌های خودرو شامل قانون افت قیمت نمی‌شوند؟

طبق ابلاغیه جدید، علاوه بر خودروهای با سن بیش از ده سال، برخی از قطعات خودرو نیز از پرداخت افت قیمت مستثنی شده‌اند. بر این اساس، خسارات وارد شده به قطعاتی نظیر سپر جلو و عقب، چراغ‌ها، جلو پنجره، آیینه‌ها، شیشه‌ها، شیشه سانروف و پانوراما، قفل درب‌ها، لوازم تزئینی، تایرها و رینگ‌ها، دستگیره‌ها، زه‌ها، دیفیوژر، فلاپ‌ها، برف‌پاکن‌ها، دوربین‌ها، قطعات برقی، باتری، رادیاتور، حسگرها و قطعات داخلی اتاق وسیله نقلیه، مشمول پرداخت کسر قیمت وسیله نقلیه نمی‌شود.

چه زمانی خودروی شما شامل خسارت افت قیمت نمی‌شود؟

در شرایط خاص، خودروی شما شامل خسارت ناشی از افت قیمت نمی‌شود. به عنوان مثال، اگر قطعه‌ای از خودرو پیش‌تر دچار خسارت متوسط یا شدید شده باشد، خسارت افت قیمت به آن تعلق نخواهد گرفت. همچنین در مواردی که خودرو قبلاً فرایند ترمیم بدون رنگ (PDR) را تجربه کرده باشد، امکان دریافت خسارت افت قیمت برای همان قطعات وجود ندارد.

افت قیمت موتور سیکلت در آینده به بیمه موتور اضافه می‌شود

در حال حاضر افت قیمت موتور سیکلت زیرمجموعه بیمه شخص ثالث موتور قرار نمی‌گیرد. با این حال احتمالا از سال آینده این پوشش به بیمه موتور اضافه می‌شود. بستگانی، معاون مرکز مدیریت ریسک و تدوین مقررات بیمه مرکزی در این باره اظهار کرد: پیش‌بینی ما این است که دستورالعمل فعلی درباره افت قیمت خودرو را به مدت یک سال اجرایی کنیم و بر اساس عملکرد، آن را برای دیگر وسایل نقلیه نیز تعمیم دهیم. 

از چه تاریخی بیمه شخص ثالث، افت قیمت خودرو را جبران می‌کند؟

آئین‌نامه اجرایی این قانون توسط سازمان بیمه مرکزی آماده شده است و شرکت‌های بیمه موظف هستند از اول دی‌ماه ۱۴۰۳، طبق دستورالعمل جدید، خسارت افت قیمت خودرو را پرداخت کنند. مجید مشعلچی، قائم‌مقام رئیس‌کل بیمه مرکزی، اعلام کرد که سال گذشته، مجلس به بیمه مرکزی تأکید کرد که فرایند پرداخت این خسارت باید تسریع شود. 

با ابلاغ این طرح برای اجرا، بیمه‌گزاران می‌توانند با خیالی آسوده‌تر نسبت به دریافت کامل خسارت‌های ناشی از افت قیمت خودرو اقدام کنند و حقوق خود را در مقابل خسارات غیر مستقیم مثل افت قیمت نیز مطالبه کنند.

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *